3 Şubat 2020 Pazartesi

LOJİSTİK SEKTÖRÜ -SON SINIF ÖĞRENCİLERİ VE YENİ MEZUNLARA TAVSİYELER

LOJİSTİK SEKTÖRÜ -SON SINIF ÖĞRENCİLERİ VE YENİ MEZUNLARA TAVSİYELER

Türkiye 'de son 20 yılda özel ve devlet üniversitelerinde lojistik ve benzeri alanlarda bölümler açıldı. Bu bölümlerin temel amacı sektöre  kalifiye eleman yetiştirmekti. Ancak talep edilenden  fazla açılan bu  bölümler , sektörün insan gücü ihtiyacından da fazla mezun potansiyelini ortaya çıkardı. İşletme ,endüstri mühendisliği, uluslararası taşımacılık, dış ticaret, pazarlama gibi bölümlerdeki yeni mezun veya deneyimli çalışanları da hesaba katarsak rekabet düzeyi son yıllarda oldukça artmış oldu. Bu yazımda lojistik ve benzeri bölümlerden mezun veya son sınıfta olan arkadaşlarıma tavsiyelerde bulunacağım.

ojistik sektörü oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir. Şirket içerisinde ki birçok departman ile iletişim halinde olmayı gerektirir. Ayrıca tedarikçiler , 3rd Party lojistik firmaları ve müşteriyle de sürekli bilgi akışı sağlanmalıdır. dolayısıyla algıların sürekli açık olması ve aynı anda birden fazla işin yönetilmesi gereken bir meslektir. Yapılan herhangi bir işin ,derslerde oldukça sık duyulan tedarik zincirini nasıl etkileyeceği hesaba katılmalı ,olası problemler minimize edilmelidir. Yeni mezun birinin bu iletişim ağını göreceği ilk yer stajdır. Bu nedenle ilk tavsiyem kesinlikle stajınızı önemseyin. Bu ilişkilerin nasıl ilerlediğini satış-operasyon , müşteri operasyon iletişimin nasıl sağlandığını gözlemleyin.

ikinci tavsiyem takım çalışmasına yatkınlık. Yeni mezun birinin bunu deneyimleyebileceği nokta derslerde verilen ekip proje çalışmalarıdır. Lojistik şirketlerindeki ekiplerde genelde bir ekip ve o ekibin yöneticisi vardır. Ekip içerisinde herkesin bireysel ve takım olarak hedefleri vardır. Bu hedeflere ulaşmak için ekip içi ilişki ve dinamiğin yüksek olması gerekiyor. Başarılı bir ekibin parçası olmak içinde kesinlikle ekip çalışmasına yatkın olmak gerekiyor.

Bir diğer tavsiyem zaman yönetimi. Derslerde verilen deadline ı olan projeleri muhakkak zamanında teslim edin. Lojistik sektöründe yaptığınız her işin bir deadline ı vardır. Ekip veya bireysel olarak sizler bu süre içinde verilen görevi yerine getirmelisiniz. Bu nedenle kesinlikle zaman yönetimi konusunda kendinizi geliştirin. Verilen her hangi bir ders içi proje için başlamadan önce bir planınız olsun ve o plana sadık kalmayı öğrenin. Hocalarınıza 1 hafta daha ertemele konusunda yardımcı olmasını rica edebilirsiniz ama müşterileriniz ve ekip yöneticileriniz bu konuda hocalarınız kadar anlayışlı olmayabilir.

Yazımın başında belirttiğim gibi birden fazla bölüm ile rekabet haline olacaksınız. 2 yıllık dış ticaret ,pazarlama veya lojistik bölümleri dışında 4 yıllık ulaştırma ve lojistik,lojistik yönetimi, uluslararası lojistik , işletme veya mühendislik bölümü mezunları ile aynı iş için yarış halinde olacaksınız. Hatta yabancı dil bölümlerinde mezun olan öğrenciler dahi kolaylıkla lojistik alanında iş bulabilmekte. Tüm bu şartlar göz önüne alındığında benim önerim muhakkak ders dışı proje yarışmaları veya sertifika programları gibi etkinliklere katılım gösterin. Örneğin her yıl düzenlenen Üniversitelerarası Lojistik Vaka Yarışmasına katılın. Hem ekip çalışması ve zamanlama konusunda deneyiminiz artacak hem de başarılı olmanız durumunda sizi bir adım öne çıkaracaktır. Bunun yanında yaz tatilinde gönüllü staj yapmanızı tavsiye ederim. Emin olun yaz tatilinde 1 ay dahi gönüllü staj yapmanız fark yaratmanıza neden olacaktır.

Bir diğer tavsiyem yabancı dil üzerine olacaktır. Lojistik alanında İngilizce kesinlikle bir gereklilik. 2.yabancı dil ise sizi bir adım öne taşıyacaktır. Ancak İngilizce kesinlikle gerekiyor. Tabi ki İngilizce bilmeden de iş bulabilirsiniz ancak terfi konularında zorluk yaşayacaksınız. İş veren İngilizce bilen ve bilmeyen iki aday arasında kaldığında doğal olarak yabancı dil konusunda yeterliliği olan adaya yönelecektir. Devlet üniversitelerinde genelde İngilizce eğitim yetersiz oluyor. Bu nedenle özel üniversite yabancı dil konusunda daha avantajlı olabiliyor.

İş başvurularını genelde öğrenciler mezun olduktan sonra yapıyorlar. Benim tavsiyem mezun olmadan örneğin Nisan-Mayıs ayı gibi iş başvurularına başlamanızdır. Bu şekilde daha mezun olmadan iş görüşmelerine girebilir ve almış olduğunuz geri bildirimleri mezun olmadan avantajınıza çevirebilirsiniz. Örneğin aslında yapmamanız veya '' keşke farklı bir şekilde ifade etseydim '' diyebileceğiniz durumları başka bir görüşmede lehinize kullanabilirsiniz. Dolayısıyla olumsuz dahi olsa tüm iş görüşmeleri bir deneyimdir ve ne kadar erken başlarsanız o kadar  avantajınıza olur. Ayrıca Kariyer.net gibi sitelere üye olun ve lojistik sektörü ilanlarını inceleyin. Bir ilanda adaydan beklentilerin ne olduğunu gözlemleyin ve eksik gördüğünüz taraflarınızı geliştirmeye çalışın.

Üniversite bünyesindeki kulüplere katılım gösterin ve mümkünse yönetici veya aktif üye pozisyonunda olun. Üniversite dahilinde veya dışında açılan iletişim veya ikna kabiliyeti gibi eğitimlere katılım göstermeye çalışın. Yeni mezun bir adaya staj harici sorulacak temel sorular okul hayatı ile ilgili olacaktır. dolayısıyla okul hayatınızı aktif bir şekilde  geçirmeye çalışın. Sadece ders notlarınızın iyi olması yeterli bir kriter değil. Gönüllü projelere katılmaya çalışın . Örneğin eğitim veya sokak hayvanları ile ilgili bir derneğe üye olun ve gönüllü olarak çalışın.

Özel sektörde çalışmak istemiyorsanız KPSS 'ye girip PTT gibi devlet kurumlarında çalışabilirsiniz veya formasyon alıp mesleki liselerde Ulaştırma Hizmetleri bölümünde öğretmenlik de yapabilirsiniz. Ortalama her sene 10 kişilik bir kontenjanı oluyor.

Son olarak hangi alanda veya hangi departmanda çalışmak istediğiniz ile ilgili bir planınızın olması sizi hem daha mutlu hem başarılı yapacaktır. Örneğin Karayolu mu hava veya denizyolu mu bunun kararını vermeniz ve planınızı buna göre yapmanızı önerim. Daha sonrasında satış mı operasyon mu gibi departman seçimi yapabilirsiniz. Bu seçimi lojistik sektöründe çalışan kişilerden aldığınız bilgilendirmelerden ziyade kendi özellikleriniz doğrultusunda almanızı tavsiye ederim.
Her departmanda gereken başlı özellikler vardır bu özellikleri araştırıp kendiniz ile kıyaslayın. Örneğin satış departmanı müşteri baskısını operasyonda çalışan birinden daha fazla hisseder. Veya ikna kabiliyeti satış departmanında daha önemlidir. İş için gerekli özellikler sizde ne kadar mevcut ? bu soruyu sorup bu doğrultuda bir plan oluşturun. Sektörde çalışan tavsiyeleri genelde bireyseldir ne öznel varsayımlar içerebilir. Dolayısıyla kendi kariyer planınızı kendi özellikleriniz ve beklentileriniz doğrultusunda oluşturmaya çalışın.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder